A Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezetének koordinálásával december elején Gyulán is ünnepségen hívták fel a társadalom figyelmét a fogyatékosság világnapjára.

A belvárosi Világóránál a hideg idő ellenére is sokan gyűltek össze december 3-án, hogy meghallgassák a világnapi köszöntőket és az Esély Pedagógiai Központ növendékeinek ünnepi műsorát.

Herczegné Szabó Marianna, a szervező egyesület elnöke köszöntőjében kiemelte: az év minden napján, de karácsonyhoz közeledve még különösebben fontos, hogy egymásra odafigyeljünk, s ezt a figyelmet az épek és a sérültek is azonos módon megérdemlik. A sérült emberek társadalmi integrációjában a zenének, a kultúrának, a sportnak, a közösen megélt közösségi tevékenységeknek is nagy szerepe van.

Márton Gábor, a Mozgáskorlátozottak Dél-alföldi Regionális Egyesületének elnöke azt emelte ki:
a fogyatékosság nem egy betegség, fogyatékkal élni egy állapot. A különböző fogyatékossági állapotokkal együtt járó nehézségeket csak azok ismerik igazán, akik nap mint nap szembesülnek ezzel, de a társadalom többségének érzékenysége is fontos ahhoz, hogy csökkenjen a fogyatékkal élőkkel szembeni előítélet és erősödjön a feléjük való nyitottság.

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) 1992-ben nevezte ki december 3-át a fogyatékkal élők világnapjának.

A gyulai rendezvényről a Gyula Televízió is beszámolt, az összeállítás ide kattintva érhető el. S hírt adott a Gyulai Hírlap is, a cikk ide kattintva olvasható.

Fotó: Gyulai Hírlap - Tóth Péter

Támogató