Határon túli civil szervezetekkel igyekszik kapcsolatot teremteni és szakmai együttműködést kialakítani a békés megyei SM egyesület. A nyitás révén nem csupán az egyesület találhat új partnerekre, de a betegek számára is hasznosak és érdekesek lehetnek a más csoportokkal való találkozások. A nemzetközi kapcsolatrendszer egyes pályázatoknál is előnyös lehet: nagyobb eséllyel pályáznak a forrásokra a partnerségben, egymást erősítve dolgozó civilek.


Romániai és magyarországi civil szervezetek közreműködésével, Együttműködés és információ Európában címmel rendezett civil szakmai találkozót az Európai Unió által is támogatott EURES hálózat nevű nemzetközi együttműködési program április végén, a romániai Aradon. A rendezvényen számos hazai és határon túl működő civil szervezet és több tucat civil szakember vett részt, hogy megosszák egymással korábbi tapasztalataikat és új szakmai kapcsolatokat alapozzanak meg.

Az aradi községi kantinban megrendezett találkozó a Magyarországról Aradra utazó hazai résztvevők számára is jó alkalmat adott a civil kapcsolati hálók kiterjesztésére, a különböző területeken és szektorokban működő civilek tapasztalatcseréjére is. A hazai SM betegek civil közösségeit a gyulai székhelyű országos SM egyesület elnökeként Ván Ágnes és a Békés megyei SM egyesület elnöke, Herczegné Szabó Marianna képviselte.

Herczegné Szabó Marianna a békés megyei egyesület elnöke a találkozó tapasztalatait összefoglalva elmondta: az egyesület számára fontos a nemzetközi kapcsolatok kiépítése, más közösségekkel való élő kapcsolatok kialakítása. A jövőben nyitni szeretnének aradi civil szervezetek felé, ezért is képviseltette magát a békési SM szervezet ezen a konferencián. Lehetőség adtán uniós pályázatokon is próbálnak részt venni, ennek érdekében is szükséges egy élő, biztos civil kapcsolatrendszer kialakítása.

Az aradi rendezvényen több civil szervezet is érdeklődött a Békés megyében zajló, SM betegeket támogató civil munka iránt, többekkel megtörtént a hivatalos kapcsolatfelvétel is. A civil partnerség első lépéseként a tervek szerint egy Aradon megismert közösség öt fős delegációja részt vesz a májusi 30-i SM Világnapi program mezőhegyesi rendezvényén is.

A találkozón készült fotók a Képtárban nézhetők meg.