Békés megyei önkéntesek is részt vesznek az SM betegek önkéntes segítő hálózatának továbbépítésében. Egy pályázati forrás segítségével megvalósuló projekt keretében az ország öt megyéjében toboroznak és képeznek SM betegek támogatásában szerepet vállaló önkéntes segítőket.

A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) által megpályázott és koordinált programban öt területi SM szervezet, köztük a Békés Megyei SM-es Emberek Közhasznú Szervezete vesz részt. A 2013-ban indult kezdeményezés célja, hogy a mindennapi teendőik ellátásában segítségre szoruló SM betegek speciálisan felkészített önkéntesek segítségét vehessék igénybe életük könnyebbé tételéhez.

A programot lebonyolító civil szakemberek a szakmai program keretében szolgáltatási protokollt állítottak össze, s az ország több pontján elindult az önkéntes munkára jelentkezők szakmai felkészítése is. Az önkéntes mozgalom keretében a segítők toborzásán túl nagy hangsúlyt fektetnek a segítségkérő SM betegek tájékoztatására is, annak érdekében, hogy segítők és segítettek minél könnyebben egymásra találhassanak, s megismerhessék lehetőségeiket.

Békés megyében a közelmúltban gimnazista önkéntes segítő jelölteknek szerveztek kétnapos képzést. A fiatalok a segítővé válás szakmai alapjaival ismerkedtek, felkészítést kaptak a csapatmunkára és önismereti játékok keretében elhivatottságuk megerősítésében is segítséget kaptak. A Ván Ágnes, a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesületének (SMBOE) korábbi elnöke által vezetett elméleti tréningen túl a fiatalok két alkalommal terepmunkán is részt vettek, ahol leendő segítettekkel, SM betegekkel találkoztak.

Herczegné Szabó Marianna, a békés megyei SM egyesület elnöke elmondta: a program keretében sikeresen felkészített önkéntes segítők Békés megyében a házi segítségnyújtásban, a Gyulán működő SM adományboltban, valamint rendezvények lebonyolításában vállalnak majd szerepet a jövőben.

Az önkéntes tréningen készült fotók a Képtárban nézhetők meg.