Gyula Városért kitüntető címet vehetett át március közepén a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezetének kollektívája.

A gyulai képviselő-testület március 15-i – a koronavírus-járvány miatt zártkörű – ünnepi ülésén tizenketten vehettek át önkormányzati kitüntetést Görgényi Ernő polgármestertől.

Az elismerés átadásakor elhangzott méltatást a Gyulai Hírlap cikke idézi: A Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete nagyon kezdeményező, innovatív, együttműködő civil közösség, melynek célja a szélesebb körű szociális háló részeként működve lelki, szociális, egészségügyi és anyagi segítségnyújtás a rászorulóknak. A szervezet a megyében élő sclerosis multiplexes emberek életkörülményeinek javítása érdekében egészségügyi és rehabilitációs tevékenységet, otthonápolást folytat, rehabilitációs eszközöket kölcsönöz, de a szociális tevékenység, a családsegítés, az idősek gondozása, az egyéni segítségnyújtás, pénzbeli támogatás nyújtása, segítő beszélgetések folytatása is munkájuk szerves része. Emellett oktató-, ismeretterjesztő munkát végeznek, felvilágosítást is nyújtanak az érdeklődők részére. Nevükhöz fűződik a Gyulai Önkéntes Pont létrehozása, Magyarország első SM Adományboltjának megalapítása és folyamatos működtetése, valamint hazánk egyetlen SM beteglapjának, a Multiplex Magazinnak a kiadása és országos terjesztése. Tevékenységük is hozzájárult ahhoz, hogy Gyula városa – egyedüli vidéki településként – 2019–ben elnyerte a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa által alapított „Befogadó Magyar Település” címet.


Az elismerést Herczegné Szabó Marianna elnök, Baracsi Istvánné, az SM Adománybolt vezetője, Szilágyi Ferencné alelnök, Pap Kálmán László alelnök, valamint Szabó György tiszteletbeli alelnök vette át. Herczegné Szabó Marianna a civil szervezet minden partnerének megköszönte az elmúlt években és évtizedekben nyújtott támogató segítséget.Támogató