altA közérzet és az életminőség javítását, az önállóság megőrzésének képességét is támogató önfejlesztő tréningen vehettek részt a közelmúltban Békés megyei SM betegek Gyulán.

Az SM betegek számára szervezett tréning egy programsorozat részeként valósult meg szeptember folyamán. A Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Egyesülete Egészségügyi és Szociális Alapítványa fennállásának 15. évfordulója alkalmából pályázott a Nemzeti Együttmüködési Alaphoz. A tréninget a nyertes pályázat révén sikerült megszervezni.  

Az autogén tréning mint kiegészítő gyógyító eljárás a betegségek széles körében használt módszer. Alkalmazható többek között reumatológiai (gerincsérv, csontritkulás), ortopédiai (kopásos betegségek) betegségekben, valamint a A Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Egyesülete Egészségügyi és Szociális Alapítványa által támogatott sclerosis multiplexes betegkörnél is.

Az autogén tréning során alkalmazott relaxációs technika az izomtónus szabályozásán alapszik. A technika a különböző izomcsoportok ellazításán, a testrészek, szervek melegedését, valamint a légzést és szívműködést szabályozó gyakorlatokon keresztül hat a központi idegrendszerre. A módszer alkalmazása önmagában is pihentető, frissítő hatású. Elsajátításával, valamint rendszeres használatával elérhető a testi fájdalmak csillapítása, javulhat a testi-lelki-szellemi aktivitási szint, növelhető a teljesítőképesség, erősíthető a pozitív lelki beállítottság. Készségszintű elsajátítása egy életen át használható módszer alkalmazását teszi lehetővé, így segíthet a technika hosszú távon az önállóság megőrzésében, az életminőség javításában is.

A tréningen készült fotók a Képtárban nézhetők meg.