Szubjektív beszámoló a 2. SM-táborról

Van egy hely, ahol megszólalhat a csend. Van, akit azonnal megérint az, hogy szinte tapintásnyi közelségbe kerül a természettel, de akad olyan is, akinek kell egy kevéske idő, hogy a teste után a lelke is megérkezzen Kecskemét mellé, Hetényegyházára, a Vackor Vár Erdei Iskolába, lecsendesedjen, meg tudja nyitni a szívét, és befelé figyeljen. A madarak, a fák, a friss levegő mindenkinek ajándék. De különösen is olyanoknak, akiknek életfeladatként a sclerosis multiplex betegség adatott. Az ő számukra rendezték meg itt április 14. és 18. között a második SM mozgás és életmódtábort.

Vágy, hit és akarat. ?Csupán? ennyi kell ahhoz, hogy az ember változni akarjon, és képes is legyen változtatni az életén és akár a fizikai állapotán is ? legalábbis Vajda Rudolf szerint. Az SM-táborok ?motorja?, a Vackor Vár Erdei Iskola vezetője egy esztendővel ezelőtt adta e tanácsot az akkori résztvevőknek. E szavakat ? és az elmúlt esztendő minden élményét ? sokan megőrizték, meg is fogadták, és idén ismét eljöttek, hogy újra találkozzanak egymással, tanuljanak egymástól, és feltöltődjenek. Jöttek régiek és érkeztek újak is az ország minden tájáról. A szervezők ? Turi Sándor, Gáspárné Csatáry Zsuzsanna és Ván Ágnes ? munkájából mintegy húszan vettek részt a tábor programjain.

A mozgás fontos szerepet töltött be a tábor életében. Minden nap gyakorlatokkal vette kezdetét. A tavalyról már jól ismert Sárközi András jógaoktató is ismét ellátogatott a táborba. Légző gyakorlatokat mutatott be, és a hőháztartás fontosságáról tartott előadást. Ennek végeztével el is beszélgetett a táborlakókkal; az itt, illetve korábban szerzett adatok nyomán született megállapításait a tervek szerint a későbbiekben könyv vagy tanulmány formájában adja közre.

Más változatos programok is következtek: például múzeumlátogatás ? Munkácsy Mihály műveit bemutató tárlat megtekintése a kecskeméti Cifra Palotában ?, a vegetáriánus táplálkozásról és a víztisztítás fontosságáról szóló előadások, amelyeket Kisháziné Sápi Éva és Kiss Zoltán tartott; valamint dr. Szentirmay Barna mágneságyról szóló prezentációja. De lehetőség nyílt a kötetlenebb időtöltésre is: íjászat, lövészet, lovaglás, erdei séták, masszázs formájában, a közös kenyérsütés közben vagy épp a tábortűz mellett.

Ezen a helyen az itt eltöltött egy hét alatt mindenki számára megszólalhatott a csend, és mindenkinek feltöltődhetett a lelke. Akadt, aki egyszerűen a nyugalmat sugárzó fák alatt keresett nyugalmat; mások őszinte beszélgetésekből merítettek erőt ahhoz, hogy szembenézzenek életfeladatukkal, és megpróbáljanak együtt élni vele. Hiszen ?csupán? vágy, hit és akarat kell ahhoz, hogy az ember változni akarjon, és képes is legyen változtatni az életén és akár fizikai állapotán is.

Gazdag Zsuzsanna