A SMBOE szervezésében lehetőséget kaptunk, hogy Kelet-Szlovákiában, Michalovcétől 10 km-re lévő Zemplinska Širava üdülőhelyen a szlovák SM egyesület által megrendezésre kerülő Abilympián részt vehettünk.

Szállodai Dobogós csapatszobánk erkélyéről csodálatos volt a panoráma: a gyönyörű tavat hegyek karéjozták és a tóparton a szép szállodák és csónakházak csalogatják a kirándulókat.
A szlovák SM szervezet vezetősége Jarmila Fajnorová     és Katka Pisecna, valamint a rendezvény résztvevőinek vendégszeretete és törődése felejthetetlenné tette számunkra az ott töltött időt.
A verseny, az Abilympia a képességek és készségek versenye volt, igazi versenylázzal és győzniakarással – mindez bensőséges hangulatban, profi szervezéssel és gördülékenyen lebonyolított verseny és szabadidős programok váltakozásával.
A „Sejtmag” 2008.4.számában megjelent 28 versenyszámban voltak indulók. Az értékelés során az egyediséget, az újszerűséget, a színvilágot és az eszmei mondanivalót is értékelték.
A magyar résztvevők gipszforma készítés és díszítés, valamint hidegkonyhai versenyszámban próbálták ki ügyességüket, kreativitásukat. Csapatunkban nagy volt az összetartás, ezt tovább erősítette  az egységes megjelenésünk, az  egyforma pólónk is!
Bár tudjuk,hogy első úttörő utunkon nem a győzelem, hanem a részvétel volt a fontos, az elért eredmények az egész csapatot büszkeséggel töltötték el.
Gratulálunk a gipszforma   készítés és díszítés versenyen II.helyezést elért Czakó Józsefnének és a III.helyezett Bákonyi Csillának.
Bár a hidegkonyhai tálak versenyében Kónya Ilona helyezést nem ért el, de a közönségsikere annál nagyobb volt, hiszen pillanatok alatt fogyasztották el a vendégek a gyönyörű és finom zöldségfigurákat.
Mi, a magyar delegáció „Fair play” díjat adományoztunk Balogh Istvánnénak, Jutkának, az önzetlen csapatjátékosnak!
Szlovákiai látogatásunk során megismerkedtünk és jó barátságot kötöttünk a szlovák, a cseh és a lengyel sorstársainkkal.
Köszönjük a lehetőséget és a biztatást a SMBOE elnök asszonyának, Ván Ágnesnek.

Herczegné Szabó Marianna a Békés Megyei SM Emberek Közhasznú Szervezetének elnöke