NCA logoÖrömmel értesítjük kedves tagjainkat és a honlapunkra látogatókat, hogy az Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete szlovák SM társaival kölcsönös tapasztalatcsere céljából egy egyhetes programot szervez Füzesgyarmaton, a Thermal Hotel Gara Szállóban 2009. május 18-24. között.

A projekt az Európában egyre nagyobb létszámban élő SM betegek, és szervezeteik nemzetközi együttműködését szolgálja. A BM SM Szervezet 3 tagja 2008. március 30.-án részt vett a Szlovák Országos SM Egyesület közgyűlésén. Az ott szerzett tapasztalatok, megerősítettek bennünket abban, hogy együtt kell működni a határon túli SM szervezetekkel.

A személyes találkozások alkalmával, a délelőtti terápiák végeztével, a délutánok során átadjuk egymásnak a betegséggel, a terápiás és otthonápolási viszonyokkal kapcsolatos tapasztalatainkat, megismertetjük az egymásnál alkalmazott gyógymódokat és módszereket. Mivel a program célcsoportja a munkaerőpiacon hátrányos helyzetben lévő SM betegek, a találkozókon kiemelten kezeljük a tanulás, a képzés, a munkavállalás körüli problémák megtárgyalását is.

A szlovák fél 10 fővel Füzesgyarmaton venne részt a magyarországi betegek számára szervezett üdülésen, ahol ők is részesei lehetnek a kezeléseknek, és programoknak (massszírozás, elektromos terápia, jóga, gyógytorna, chi–készülékes terápia, biotron lámpás kezelés, stb.). A délutánokon pedig tovább folytatódna a Szlovákiában megkezdett tapasztalatcsere. Ezúttal azonban a magyar fél mutatkozna be, az itt alkalmazott terápiák, segédeszközök, módszerek ismertetésével. Nálunk kiválóan működik a jóga alkalmazása az SM betegségre, és az egészséges életmódra nevelés, ami viszont a szlovák fél számára újdonság, és követendő példa.

A programról teljesebb körű információ kérhető Herczegné Szabó Marianna elnöktől (30/582-2212).
A rendezvény részletes programja és meghívója hamarosan itt letölthető!