Országos fotópályázatot hirdet a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány. A cél afotók révén az SM betegek nézőpontjából bemutatni, hogy mit jelent a mindennapokban a sclerosis multiplex betegséggel élni.

A sclerosis multiplex a fiatalkorban jelentkező leggyakoribb, gyógyíthatatlan neurológiai betegség. Ezerarcú kórnak hívják, mert tünetei attól függően változnak, hogy az agynak és a gerincvelőnek melyik részei, milyen mértékben és ütemben károsodnak. Az SM betegek egy részét gyors leépülés fenyegeti, mások nehézségekkel ugyan, ám évtizedeken át együtt élhetnek a betegséggel. Mindezt a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány szeretné képekben is megjeleníteni a társadalom felé, ezért – a Roche (Magyarország) Kft. támogatásával – fotópályázatot hirdet.

Pályázók köre

Sclerosis multiplexes betegek, illetve bárki, aki sclerosis multiplexes betegekről, az SM betegséghez köthető élethelyzetről készít fotókat. Egy pályázó 1-6 fotót küldhet be. Nevezési díj nincs.

Díjazás

A pályázat pénzdíjas. Az Alapítvány 400.000 Ft pénzjutalmat oszt el a díjazottak között. A díjazottakat felkért zsűri választja ki, valamint Facebook szavazás alapján közönségdíj is lesz. Mivel a pályázat célkitűzése,  hogy az SM közösségeket  is  mozgósítsa,  a  fotók  létrejöttét  segítő,   legaktívabban toborzó helyi SM klub vagy egyesület munkáját 50.000 Ft szabadon felhasználható támogatással ismeri el az Alapítvány.

A képek témái

Mit vett el az SM betegség?

Mit adott az SM betegség?

Mi vagy ki ad támaszt, reményt, erőt a mindennapokban?

Hogyan lehet együtt élni az SM betegséggel?

A képeken keresztül bemutatható a családtagok, orvosok, segítők, önkéntesek, civil közösségek szerepe – vagy megjeleníthető a támasznélküliség az SM betegek és családtagjaik szemszögéből. Cél a fotókon keresztül minél több nézőpontból rávilágítani az SM betegségre és bemutatni a betegeket, közösségeiket vagy érzékeltetni magányosságukat, elszigetelődésüket. Az Alapítványcélja, hogy az SM betegségnek a betegek, a családok, a közösségek életére gyakorolt hatása minél szélesebb körben ismertté váljon. A fotópályázat lehetőséget teremt a betegek SM-mel összefüggő jellegzetes problémáinak, erőt adó örömeinek, mindennapi élethelyzeteinek bemutatására is.

Technikai feltételek

A felvételek digitális JPG formátumban adhatók le. A fotók rövidebbik oldala legalább 2000 pixelfelbontású legyen, ám minél nagyobb a fotó felbontása, annál szélesebb körű felhasználhatóságot tesz lehetővé.

Pályázatok beküldése

Pályázni   2019.   július   15-ig   lehet   az   Alapítvány   honlapján   található   űrlapon   keresztül   a www.msmba.hu/fotopalyazat-2019 címen.

Eredményhirdetés

Ünnepélyes díjátadó 2019. szeptember 7-én Gyulán, az Országos SM Napon.

A fotópályázat részletes kiírása ide kattintva olvasható el.