Európai beteginnovációs találkozón vettek részt a fővárosban békés megyei és országos SM betegszervezeti vezetők.

Európai Beteg Innovációs Találkozó: hogyan járulhat hozzá a technológia a betegek egészségügyi eredményeinek javításához, mindennapjaik segítéséhez, életminőségük fenntartásához? Ezeket a kérdéseket boncolgatta a közelmúltban Budapesten megrendezett nemzetközi fórum.A hazai SM betegek közösségét három civil szervezeti vezető képviselte a rendezvényen. Herczegné Szabó Marianna a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezetének (BMSM) elnökeként, Fazekasné Dr. Magda Erzsébet a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) ügyvezető titkáraként, Kalló Julianna a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegek Szövetségének (MSMBSZ) alelnökeként volt jelen a budapesti programon.

A találkozón több betegségterület civil szakemberei vettek részt, hogy közösen vitathassák meg hogyan járulhat hozzá a digitális technológia alkalmazása a betegek hatékonyabb ellátásához, jobb életminőségéhez és a hatékony terápiakövetéshez. Az egyik vezető gyógyszergyár által szervezett egynapos találkozón nem csak hazai szakemberek tanácskoztak egymással. A program egy nemzetközi program részeként valósult meg: a rendezvény napján több európai országban rendeztek hasonló találkozót, így az egyes helyszínek képviselői a technikának köszönhetően össze tudtak kapcsolódni egymással, így közösen is egyeztethettek a nemzetközi trendekről, tapasztalatokról és kihívásokról. A hazai program résztvevői többek között svájci, ír, spanyol, portugál és német betegszervezeti képviselőkkel is megoszthatták tapasztalataikat.
A budapesti tanácskozáson két magyarországi példát mutattak be a jelenlévőknek. Szó esett egy, a krónikus myeloid leukémia kezelésének támogatására kidolgozott technikai eszköz alkalmazásáról. Emellett egy, a gyógyszerszedési terápiás fegyelmet támogató mobil alkalmazást is bemutattak.

A hazai és külföldi munkacsoportok virtuális összekapcsolódásakor a digitális technológiák fontosságának, lehetőségeinek és korlátainak kérdését is megvitatták a résztvevők. Szó esett arról is: milyen intézkedéseket tehetnek a betegcsoportok annak érdekében, hogy széles körben alkalmazzák azokat a technológiákat, amelyek a legnagyobb potenciállal rendelkeznek a krónikus betegek számára.