Május utolsó szerdáján ezúttal is milliók ünnepelték világszerte az SM betegek világnapját. Magyarországon a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) idén a fővárosi Magyar Vasúttörténeti Parkban rendezte meg immár hagyományos, SM világnapi programját, amelyre Békés megyéből is mintegy harmincan utaztak el.

Az idei rendezvény mottója: Függetlenség – Hogyan tudja élni az életét az SM-mel élő ember, ha már mozgásában korlátozott? köré szervezve a köszöntőket követően ezúttal két szakmai előadást hallgathattak meg a program résztvevői. A Budapesti Közlekedési Központ szakembere a fővárosi akadálymentes közlekedési lehetőségekről nyújtott információkat, míg a nyíregyházi SM Centrum gyógytornásza az SM betegek egyéni és csoportos tornájának lehetőségeiről tartott gyakorlati példákkal is színesített beszámolót.

A budapesti rendezvény célja a korábbi programokhoz hasonlóan ezúttal is az volt, hogy találkozásra hívja a sorstársakat és felhívja a külvilág figyelmét mindarra a nehézségre, ami a betegséggel való együttélést jellemzi.
A világnapi program nyolcadik éve hagyományos momentuma, a remény léggömbjeinek magasba eresztése sem maradt el a világnapon, a csaknem kétszáz résztvevő egyzserre engedte útnak Budapest egére a piros és fehér, héliummal töltött léggömböket.

A világnapi rendezvény ebben az évben egy dal bemutatójára is alkalmat teremtett. Nagy Zoltán SM beteg énekes és csapata egy olyan dalt írt és mutatott be, amely sok SM beteg számára reményt adhat a nehézségekkel és a mindennapi küzdelmekkel való szembenézéshez.

Az SM világnapi rendezvényt a Békés Megyei Sclerosis Multiplexesek Egyesülete Egészségügyi és Szociális Alapítvány a NEA­TF­16­Sz­0343. azonosítószámú pályázati forrásból az utazási költségekhez való hozzájárulással és az önkéntesei által végzett segítő munkával támogatta.

Az SM dal magyar verziója ide, angol verziója ide kattintva érhető el.
A világnapi rendezvényen készült fotók itt nézhetők meg.

Támogató