Gyulai civil szakember is tagja lett a civil szektor támogatását célzó pályázatokkal is foglalkozó Nemzeti Együttműködési Alap egyik szakmai kollégiumának.

Herczegné Szabó Marianna, a Békés megyei SM egyesület elnöke áprilisban Balog Zoltán emberi erőforrás minisztertől vette át a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) Új nemzedékek jövőjéért kollégiumának tagságára szóló megbízólevelét. A civil szakember immár második ciklusban tagja a grémiumnak, első alkalommal 2012-től mostanáig, ezúttal pedig újabb négy évre szól megbízatása. Kollégáival együtt feladata a NEA pályázati kiírások elkészítése, a beérkező pályázatok elbírálása, valamint a támogatott célok megvalósulásának szakmai ellenőrzése.

Balog Zoltán miniszter a megbízólevelek budapesti átadásakor köszöntőjében hangsúlyozta: a polgári társulások, a civil szervezetek képesek összegyűjteni egy ország, egy nemzet, egy társadalom életében azokat a jó szándékú energiákat, amelyekre nagy szükség van a hivatalos és a hivatásos tevékenységeken túl is. Az állam, a kormány, az önkormányzat, az egyházak, a polgárok saját világában létrejövő szerveződések, a civilek összefogása nélkül nem beszélhetünk igazán jól működő demokráciáról, igazán megízlelt szabadságról és biztonságról sem – fogalmazott a tárca vezetője. Balog Zoltán kiemelte: a magyarság és 21. századi Magyarország egyik legfontosabb feladata a közösségépítés, a közösségek újjáépítése.
Mint mondta: a NEA célja, hogy a polgári kezdeményezések, civil társadalmi tevékenységek munkáját segítse, erősítse szerepvállalásukat, amelynek az idei évtől először határon túli tagja is van. A tanács működése és a pályázati rendszer az elmúlt években több ezer szervezet, egyesület, alapítvány, szövetség munkájának kiteljesedéséhez járult hozzá, amelyre 2012 óta 17 milliárd forintot fordítottak a magyar adófizetők a költségvetésen keresztül, idén pedig 4,6 milliárd forint támogatásra pályázhatnak a szervezetek – hangsúlyozta a miniszter.

Forrás: EMMI - Sajtó- és Kommunikációs Főosztály