A Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezetének üzlete egy évvel ezelőtt nyílt meg a gyulai piactéren.

Épp csak egy éve, hogy a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete adományboltot nyitott a gyulai piactéren, de máris igen komoly eredményekkel büszkélkedhet az üzletet működtető egyesület. A bolt ugyanis 2014. február 3-án nyitotta meg kapuit, ám az azóta eltelt mindössze egy esztendő alatt több mint 2 millió forintos bevételt sikerült produkálnia.

A Gyulai Hírlapnak Herczegné Szabó Marianna, az egyesület elnöke elmondta, egy évvel ezelőtt szép példát láttak az Egyensúly AE Egyesület békéscsabai adományboltjának megnyitásában, és ez inspirálta őket egy saját gyulai üzlet létesítésére.

- Mindenképpen az SM betegeinket szerettük volna segíteni. Ehhez találnunk kellett egy olyan forrást, ami anyagi biztonságot nyújthat számunkra. Így, egy év elteltével nyugodt szívvel állíthatom, hogy valóban a betegek hasznára tudtuk fordítani ezt a bevételt. Boltunk szerencsére igen jól megy, így a megnyitás óta 2 millió 385 ezer forintos pénzforgalmat bonyolított az üzlet. Ebben a legszebb dolog az, hogy mindezt olyan adományok értékesítésével sikerült elérnünk, melyekre úgy tűnt nincs szükség, ám kiderült, hogy mégis – tájékoztatta lapunkat Herczegné Szabó Marianna.

Az egyesület elnöke lapunknak arról is beszámolt, hogy a bolt létrehozása óta az országos SM szervezettől már több meghívást is kaptak, hogy mintaprojektként másoknak is bemutassák ezt a lehetőséget. A nyár folyamán számos megyei civil kezdeményezés valósult meg, melyek során különböző településekről érkeztek önkéntesek városunkba, hogy megtekintsék az adományboltot. A gyulai példát látva a kecskeméti, a szolnoki és a nyíregyházi SM szervezetek is komolyan fontolgatják egy-egy hasonló üzlet megnyitását.

- A szervezetünknek az is célja volt, hogy a megváltozott képességű SM betegeket visszaállítsunk a munka világába, így tulajdonképpen a munkaerőpiacon is aktívan jelen vagyunk. Üzletünk tevékenysége révén anyagi támogatást tudunk nyújtani az ágyban fekvő betegeknek is. Hiszen bár egyesületünk tagjainak 60-70 százaléka fennjáró, nem feledkezhetünk meg az otthon fekvő személyekről sem. Az utóbbiakat gyógyszertámogatással, illetve rehabilitációs kezelésekkel tudjuk segíteni. Emellett vannak, akik minden évben meghívott résztvevői a szlovákiai abilimpiai versenynek, így az ezzel járó költségeket szintén ebből az összegből finanszírozhatjuk számukra – közölte lapunkkal az egyesület elnöke.

Herczegné Szabó Marianna szerint az adománybolttal sikerült egy olyan közösségi teret kialakítaniuk a piac szívében, amely mind az adományozók, mind a vásárlók, mind az önkéntesek számára kedves.

- A gyulai lakosok teljes vállszélességgel álltak az ügy mellé. Hiszen sok olyan adományt hoznak, ami valóban értékesíthető. Leginkább a ruhanemű az, amitől könnyebben meg tudnak válni, de számos esetben kapunk háztartási eszközöket, könyveket, bútorokat is. Ha haláleset történik egy családban, akkor sokan jobbnak látják, ha a hagyatékoktól ebben a formában válnak meg, és nem pedig kidobják őket. Azt viszont hangsúlyoznom kell, hogy legtöbb esetben igen értékes, minőségi dolgokat hoznak az emberek, és gyakran olyan tárgyakat, ruhákat kapunk, melyeket azelőtt nem is használtak – mondta lapunknak a szervezet elnöke.

Herczegné Szabó Marianna végül hozzátette, a szeptemberben elindult, önkéntesség népszerűsítését célzó programjuk – amely egy nyertes TÁMOP-os pályázat révén valósulhatott meg – óriás léptekkel halad célkitűzéseik elérése felé. Szervezetük ebben a tervezetben ugyanis 10 hónap alatt 100 önkéntes bevonását és 2400 munkaóra teljesítését vállalta, de a létszám már 120 főnél tart, a teljesített órák száma pedig 1800 – noha a program majd csak júniusban ér véget.

A Gyulai Hírlapnak Sós Imre civil referens elmondta, az elmúlt egy év során maga is érdeklődve követte nyomon az adománybolt életét, és szükség esetén szívesen segítette a szervezet munkáját.

- Számomra öröm, hogy a gyulai civil szervezetek ilyen széles skálán tudnak gondolkodni, mint a Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete, hiszen városunkban első alkalommal nyitott üzletet egy civil szervezet. Az elmúlt egy év során én is figyelemmel kísértem azt az odaadást, amit Mariann és a munkatársai ezért az üzletért tettek. Ez az egy év bebizonyította, hogy ennek a boltnak és ennek a gondolkodásnak van jövője. Remélem, hogy az elkövetkezendőkben is hasonló sikerességgel folytatják ezt a munkát – mondta lapunknak Sós Imre.

Ottjártunkkor Madarasi Éva önkéntes segítő Kovács Barnabásné nevében épp nyolc zsák hibátlan minőségű ruhát hozott be az üzletbe. Madarasi Éva lapunknak elmondta, szerinte az üzletet a szeretet működteti. Ő azért is vesz részt ebben a munkában, mert tudja, hogy ezzel jó ügyet szolgál, és mert úgy érzi, hogy itt egy olyan nagy családba csöppent, amelyben minden nap karácsony van. Az önkéntes hölgy kiemelte, összefogásukat a városvezetés is támogatja, ami különösen sokat jelent számukra. Madarasi Éva végül hozzátette, igazán szerencsések, hogy Herczegné Szabó Marianna személyében egy olyan nagyszerű vezetője van az adományboltnak, aki őszinte lelkesedéssel és odaadással végzi munkáját, és ezáltal rengeteg emberen tud segíteni.

Fotó: Gyulai Hírlap - Fekete Cintia