A gyulai SM adományboltot is meglátogatta továbbindulása előtt Ternován Zoltán, aki május 15-én kétkeréken érkezett Gyulára. Az SM-beteg amatőr sportoló május 8-án indult útnak Esztergomból, hogy 16 napig tartó kerékpárútjával felhívja a figyelmet sorstársai helyzetére, s megmutassa a sclerosis multiplexes betegeknek, hogy sosem szabad feladni. A gyulai piacon tett kitérője után a sportoló Hajdúszoboszlónak vette az irányt.

Gyulai Hírlapnak Ternován Zoltán elmondta, épp félúton jár, hiszen az 1700 kilométeres távból mintegy 900 kilométert tudhat maga mögött. Eddigi útja során rengeteg élménnyel gazdagodott, és mindenhol elképesztő fogadtatás várta.
- Tavaly is voltak már kisebb kezdeményezések, de idén egy nagyobb dolgot akartunk véghezvinni. Azt javasoltam a Magyar SM Társaságnak, hogy csináljuk meg azt, hogy ők leszervezik ezeket a találkozókat, állomásokat, én pedig körbekerékpározom Magyarországot. Szerencsére ez sikerült is – közölte a Gyulai Hírlappal a sportoló.

Ternován Zoltán kifejtette, a gyulai SM adományboltot rendkívüli kezdeményezésnek és remek ötletnek tartja, egyrészt az SM betegek foglalkoztatása miatt, másrészt pedig azért, mert élettel tölti meg a sorstársak mindennapjait.

Herczegné Szabó Marianna, a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezetének elnöke lapunknak úgy fogalmazott, Ternován Zoltán látogatása biztatást ad a betegek és családjaik számára is.
- Nem vagyok érintett az SM betegség kapcsán, de nekem is fogyatékkal élő fiam van, ezért magam is elérzékenyültem tegnap, Ternován Zoltán megérkezésekor. Az, hogy ma ellátogatott hozzánk, nekem is erőt adott és megerősített abban, hogy jó úton haladunk, és ezt folytatnunk kell. Hiszen, minden nap kihívás egy olyan család számára, ahol fogyatékkal élő személy van. Itt, Gyulán szerencsére azt tapasztalom, hogy nagyon elfogadóak az emberek, mondjuk ezért sokat is teszünk. Minden alkalmat megragadunk arra, hogy az ép emberekkel közös programokon vehessünk részt – osztotta meg lapunkkal érzéseit Herczegné Szabó Marianna.

Az adományboltnál Ternován Zoltán néhány SM beteggel is megismerkedett, köztük Szilágyi Ferencné Arankával. Az egyesület aktív tagja már több alkalommal szerepelt eredményesen a szlovákiai abilimpiai versenyen, sőt – mint megtudtuk – az ottani vezetés azt is felvetette, hogy a tokiói világversenyre is delegálná a tehetséges hölgyet, ahol a gömbhímzéssel kellene bemutatkoznia.
Szilágyi Ferencné Aranka elmondta, maga is örömmel fogadta a kerékpáros látogatót, hiszen hozzájuk hasonlóan, ő is küzd valamiért. Mint hangsúlyozta, Ternován Zoltán akciója neki is erőt adott, hiszen megmutatta, hogy a betegség ellenére is szép eredményeket lehet elérni.

Az adománybolt csapata egy törölközőt ajándékozott Ternován Zoltánnak, aki ezután a gyulai lángost is megkóstolta, majd elindult Hajdúszoboszlóra. Az országos túra végcélja Székesfehérvár, ahova várhatóan május 23-án érkezik meg. Útját folyamatosan dokumentálják, és egy filmet is készítenek róla.