altA Medicina Kiadó gondozásában a közelmúltban jelent meg Fabrizio Sparta olasz szerző sclerosis multiplexről szóló regénye. Az Egy nyár a szörnnyel – Élni, sírni, nevetni a sclerosis multiplexszel című könyv lapjain egy fiatal pár története elevenedik meg.
A szerző saját és beteg felesége életéből szőtte a történetet, ami minden megpróbáltatás és szenvedés ellenére reményt sugall az olvasónak, azt, hogy szeretettel, családi összefogással megteremthető egy viszonylag normális élet még a fenyegető betegség árnyékában is.
Az Egy nyár a szörnnyel egyszerű történet a hétköznapokból, valakiről, akit megtámadott a szörnyű kór, a sclerosis multiplex, és arról, aki nagyon mélyen szereti a beteget, mellette él, és segíti nap mint nap a „szörnnyel” szembeni küzdelemben.
Megható történet enyhe iróniával elbeszélve, derűsen, mosolyogva, tudva, hogy van remény. A remény vezette a főszereplőket a betegség felfedezésének első fázisától - a depressziótól addig, amíg újra megtalálták az élethez vezető utat.