Mi az SM?

A sclerosis multiplex (röviden SM) a fiatal felnőttkor egyik leggyakoribb idegrendszeri megbetegedése. A világon mintegy két millióan szenvednek SM-ben, mely túlnyomórészt a mérsékelt égövön élő kaukázusi rasszt (fehér bőrszínű embereket) sújtja. 
 
Az ismeretlen eredetű betegség a központi idegrendszert károsítja oly módon, hogy az idegeket borító velőshüvelyt (myelint) pusztítja. E burok pusztulásának következtében az érintett idegpályákban ingervezetési blokk alakul ki. A betegek jelentős részének első tünete a látóideg gyulladás. 
 
A tünetek rendkívül változatosak, felléphet zsibbadás, kettős látás, végtaggyengeség, mozgáskoordinációs zavar, vizelettartási nehézség, szexuális diszfunkció, hangulati labilitás, kóros fáradékonyság. Bár az SM diagnózisa nem minden esetben jelent rokkantságot, és a betegség a szellemi képességeket általában nem vagy csak enyhén károsítja, nem hallgatható el az a tény, hogy a betegek 10-20 százaléka (akiknek állapota a kezdetektől fokozatosan romlik) néhány éven belül tolószékhez kötötté válik. 
 
Az SM-nek több kórformája ismert, azonban - lévén, hogy az okot még nem ismerik a szakemberek - egyikre sem találtak eddig olyan gyógymódot, mellyel végleges és tökéletes gyógyulást lehetne elérni. Tüneti kezelés, illetve a betegség progressziójának lassítása lehetséges csupán.