A februárban megnyitásának ötödik évfordulóját köszöntő gyulai SM Adománybolt az ünnep alkalmából is maga ajándékozott a rászorulók számára.

Február 9-én ismét megszervezték a Szeretet Szombat elnevezésű akciót, amelynek keretében bárki ingyenesen válogathatott téli ruhaneműket és kiegészítőket a gyulai piactéren működő adománybolt kínálatából.

A Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezetének társadalmi kezdeményezéseként 2014 óta működő üzletben mára hatalmas, de folyamatosan mozgó árukészlet halmozódott fel. Az árut civilek, helyi lakosok önkéntes felajánlásai, támogatók ajándékai teszik ki. Ruhákat, cipőket, könyveket, háztartási felszereléseket, de akár bútorokat is szívesen fogadnak az üzletet működtető civil szervezet önkéntesei és a bolt dolgozói. Az adománybolti vásárlással a kedvező árakon vásárlók és a civil szervezet által támogatott betegek egyaránt jól járnak. Az árukészlet értékesítéséből származó bevételt – lévén az üzlet egy nonprofit vállalkozás része – teljes egészében visszaforgatják, s a békés megyei sclerosis multiplexes betegek támogatására, gyógyüdülések részvételi díjának térítésére, betegszervezeti programokon való megjelenés finanszírozására fordítják.

Herczegné Szabó Marianna, a Békés Megyei SM szervezet elnökének tapasztalata szerint a mintaprogramként, kísérleti jelleggel indított SM Adományboltot mára az egész országban számon tartják. A civil egyesület partnerszervezetei rendszeresen látogatnak Gyulára, hogy tanulmányút keretében ismerjék meg az üzlet koncepcióját.

Sűrű év áll a békés megyei SM egyesület előtt. A 2019-ben fennállásának 30. évfordulóját ünneplő szervezet idei jelmondata szerint Gyula az SM fővárosa lett. Az év folyamán önkéntes találkozót és nemzetközi szakmai konferenciát szervez az egyesület. Szeptemberben Gyulán tartják az ország minden szegletéből vendégeket váró, SM betegeket és családtagjaikat, valamint a sclerosis multiplexes betegeket képviselő betegszervezeteket is vendégül látó Országos SM Napot is.

Az SM Adománybolt születésnapja alkalmából a helyszínen kisfilmet forgatott a Gyula Televízió stábja, a filmet ide kattintva lehet megnézni.

Támogató