A békés megyei SM egyesület projektjeit is bemutatták az április közepén az erdélyi Kovásznán megrendezett testvérvárosi programon.

A „Hálózat a társadalmi vállalkozások sikerességéért” című testvérvárosi programsorozat keretében Kovászna városába látogatott április közepén egy csaknem ötven fős gyulai delegáció. Az Erdély dél-keleti részén fekvő település háromnapos programon fogadta magyar testvérvárosának küldötteit.

A program részeként a résztvevők szakmai konferencián taglalták a fenntartható társadalmak fejlődési kérdéseit, a szociális gazdaság szabályozási kereteit és az akadálymentes társadalom problematikáját. Több civil és társadalmi szervezet is bemutatkozó előadást tartott. Herczegné Szabó Marianna, a békés megyei SM betegek egyesületének elnöke is az előadók között szerepelt. A közösség ereje – Esélyt kérünk, esélyt adunk című előadásában a Gyulán kialakított és működtetett SM Adománybolt koncepcióját, az egyesület által kidolgozott és fenntartott SM önkéntes segítségnyújtási rendszer működését és a Gyulai kedvezménykártya rendszerét mutatta be. Előadása a civil társadalom és a helyi gazdasági szereplők összefogásának eredményességére és társadalmi hasznosságára igyekezett ráirányítani a közönség figyelmét.

A testvérvárosi látogatás a szakmai tapasztalatcserén túl szabadidős és kulturális programokon való részvételre is lehetőséget adott. A Gyuláról érkezett vendégek meglátogatták a dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthonát is. A testvérvárosi rendezvénnyel egyidőben zajlottak a városban a Kőrösi-Csoma Napok kulturális programjai is. A helyi fellépőkön túl a gyulai Körös Táncegyüttes, valamint debreceni, nagykanizsai és pápai művészeti csoportok is bemutatkoztak programjukkal az erdélyi közönség előtt. A kovásznai művelődési központban a testvérvárosi látogatás alkalmából a gyulai József Dezső Amatőr Képzőművészeti Egyesület művészeinek alkotásaiból összeválogatott kiállítást is megnyitottak.

A programon készült fotók ide kattintva nézhetők meg.