SM betegek és megyei egyesületük is fogadta Gyulán az országjáró kerékpártúrája során a viharsarki várost is útba ejtő Ternován Zoltánt.

Amint arról a beol.hu Békés megyei hírportál is beszámolt, május közepén Gyulára érkezett a Te se add fel! – II. Kerékpáros Országkerülés az autoimmun betegekért elnevezésű biciklitúra. Ternován Zoltán – aki maga is sclerosis multiplexben szenved – azért kerékpározza végig az országot, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, illetve, hogy erőt és támaszt adjon a sorstársainak. A sportember részt vett a Sérült Fiatalok III. Megyei találkozóján is a fürdővárosi sportcsarnokban.

– A két évvel ezelőtti hasonló túra sikeresnek bizonyult, és azóta is sokan kerestek, hogy mikor folytatódik a kezdeményezés – szólt útja hátteréről lapunknak Ternován Zoltán, aki május közepén lakóhelyéről, Mogyorósbányáról vágott neki a kihívásnak.
Mint elmondta, 2015-ben elsősorban a sclerosis multiplexes emberek helyzetére hívta fel a figyelmet, idén pedig már valamennyi autoimmun betegért kerékpározik, és mindenütt szép számú érdeklődő és sortárs várja, illetve csatlakozik hosszabb-rövidebb szakaszon hozzá.

– Egyébként is mindennap sportolok. Futok a kutyával, kerékpározom, súlyzózok, illetve heti három alkalommal aikidózok – ecsetelte kérdésünkre Ternován Zoltán. – A mozgás nagyon sokat jelent számomra, és abban bízom, hogy a mostani országkerülés sokaknak ad erőt.
Ternován Zoltánnál 2002-ben diagnosztizálták a sclerosis multiplexet.
– Ha ez nem történik meg, talán egészen más életet élnék – fogalmazott. – Az a pillanat egy, a jövőt kijelölő pont volt számomra.

Ternován Zoltánt a Békés megyei SM egyesület képviselői fogadták Gyulán, akik közül többen is a sportolóval együtt tekertek a városban. Az eseményen készült fotókat ide kattintva nézheti meg.

Illusztráció: beol.hu