Szakadó esőben főttek az ízletes vadételek május 23-án az V. Gyulavári Napok keretében megrendezett V. Országos Vadfőzőversenyen. Az Együtt Gyulaváriért Egyesület szervezésében megvalósuló, immár hagyománnyá vált fesztivál második napján 73 csapat mérte össze főzőtudását. A délután megérkező napsugarak több mint ezer embert csalogattak ki a rendezvényre.

Amint arról a Gyulai Hírlap cikke beszámolt, a fesztivál ünnepélyes megnyitóján dr. Görgényi Ernő polgármester köszöntötte a vendégeket, akik a csapadékos idő ellenére is szép számmal gyűltek össze a Gyulavári Kastély melletti parkban. A városvezető elismerését fejezte ki a vadfőzésen részt vevő 73 csapatnak, melynek tagjai az egész napos tavaszi esővel dacolva végig kitartottak. Dr. Görgényi Ernő kiemelte: ez a verseny adja a fesztivál lényegét.

- Minden ilyen alkalomnak vannak alapvető alkotó elemei. Kellenek jó koncertek, jó italok, de minden egyes rendezvényhez kell valami specialitás, az a szükséges plusz, ami megkülönbözteti azt más rendezvényektől. Valami, amiért mindenképpen érdemes eljönni – hangsúlyozta a polgármester, majd hozzátette: a főzőversenyek világában is rendkívülinek számít, hogy idén ilyen szépszámú csapat nevezett a megmérettetésre.

Dr. Görgényi Ernő beszéde végén egy megvalósítandó fejlesztésről is említést tett, mely révén a gyulavári futballpálya öltözője újulhat meg, várhatóan a jövő évben.

A fesztivált Gajda Róbert kormánymegbízott nyitotta meg, aki úgy fogalmazott: a rendezvény már kinőtte a városrészt, hiszen nemcsak a gyulaváriakat, de az egész megyét megmozgatja. A kormánymegbízott szerint a fesztivál sikerének több összetevője van.

– Az egyik az lehet, hogy néhány évvel ezelőtt a gyulavári kastély megújult, és a környezete is megszépült. Ez a rendezvénytér méltó helyszíne ennek a fesztiválnak. A siker másik fontos összetevője, hogy akik összeállították a hétvége programját, mindenkire gondoltak: a kicsikre, az idősebbekre, azokra, akik sportolni szeretnének, azokra, akik a kultúrát szeretik, akik önfeledten szeretnének szórakozni és természetesen a gasztronómia kedvelőire is – fejtette ki Gajda Róbert.

A beszédek után az V. Országos Vadfőzőverseny eredményhirdetésén izgulhattak az egybegyűltek. A versenyzők különféle vadételekkel igyekeztek lenyűgözni a zsűrit. Többen készítettek pörköltet, ragut vagy levest, de olyanok is akadtak, akik saslikkal vagy egyéb ínyenc fogásokkal rukkoltak elő. A versenyre az ország különböző pontjairól, így Gyulán kívül például Egerből, Tatabányáról és Sopronból is érkeztek résztvevők.

Az elkészült finomságokat Ambrus György olimpiai és világbajnok mesterszakács, Brindás János mesterszakács, Torkos Florin, az aradi Central Hotel igazgatója, Hajduk Zoltán, az Erdélyi Magyar Fehérasztal Lovagrend magyarországi nagykövete, valamint Mittag Mónika és Kiss Tamásné önkormányzati képviselők zsűrizték.

A díjak átadása előtt Ambrus György értékelte a versenyt. A mesterszakács kiemelte, a résztvevők kiváló ételeket készítettek, melyeket gyönyörű tálalásban prezentáltak a bíráknak. Ambrus György megjegyezte, örömteli, hogy a versenyzők nemcsak főztjükre, de öltözékükre és portájukra is adtak.

A pörköltfőző kategóriában a Gemiker Team vihette haza az első helyért járó kupát és vándorserleget, míg az egyéb vadétel kategóriában a Gyepes Team győzedelmeskedett. (A további díjazott csapatok listáját a cikk alján olvashatják – a Szerk.)

Az eső még az eredményhirdetés alatt sem kímélte a népet, ám a délutáni órákban végre a nap is előbukkant a fellegek mögül. A szép időnek hála, lassacskán egyre többen merészkedtek ki a fesztiválra, hogy egy kellemes szombat délutánt töltsenek el együtt. A látogatók színvonalas zenés-táncos programokon szórakozhattak, a bátrabbak pedig vidámparkban múlathatták az időt.

Az V. Országos Vadfőzőverseny díjazottjai:
Pörköltfőző kategória:
1. hely: Gemiker Team
2. hely: Sarad Kft. – Faház
3. hely: Pernyecsősz

Egyéb vadétel kategória:
1. Gyepes Team
2. Paradicsomi Csodálatos Békakirályok
3. Sógorok

Különdíjak:
Gajda Róbert különdíja: Vadászoc
Dr. Görgényi Ernő különdíja: Toldi Beach
Szabó Károly különdíja: Cseresznyés
Dohányos Mihály különdíja: Carpe Diem
Együtt Gyulaváriért Egyesület különdíja: Márki Sándor Klub
Hajduk Zoltán különdíja: Viharsarki Betyárok
Békés Megyei Culinary Team különdíja: Jól kifőztük
Gyulahús Kft. különdíja: Dénesi Betyárok
Körös-Maros Alapítvány különdíja: Zöld békák
Körös-Maros Biofarm különdíja: SM Egyesület csapata

Fotó: Gyula Hírlap - Fekete Cintia

Támogató