2014

Gyuláról indul országos útjára az SM szövőszék, amelyen néhány egyszerű mozdulattal egy-egy sort szőve április és május folyamán bárki kifejezheti az SM betegekkel való szolidaritását.

Május utolsó szerdáján világszerte hatodszor ünneplik meg a Sclerosis Multiplexes Emberek Világnapját. A világnap kezdeményezője, az SM-es Emberek Világszövetsége azzal a céllal jelölte meg május utolsó szerdáját az SM világnapjaként, hogy aznap a világon egyszerre irányulhasson a figyelem az SM betegekre és hozzátartozóikra.

A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány 2014. május 28-án Budapesten rendezi meg SM Világnapi rendezvényét. A programmal az SM betegekre, problémáikra, másságuk elfogadására, megsegítésükre kívánják felhívni az egészséges emberek figyelemét.

Az SM világnap 2014-es mottója: Szövetség az SM betegekkel. Szőjünk egy közös szőttest - SM betegek és egészségesek!

Az alapítvány országos akciót szervez: az ország megyeszékhelyein az SM betegekkel közös „szövésre” hívják az egészséges embereket. A program indításaként 2014. április 14-én 13 órakor Gyulán, a Kossuth téren állítanak fel egy szövőszéket, s kérik fel a járókelőket a szövésre, a betegek és egészségesek közötti szövetség szimbolikus létrehozására. A csatlakozók aláírhatják a Szövetség az SM betegekkel elnevezésű dokumentumot is.
A 2014. április 14-i gyulai rendezvény meghívóját ide kattintva érheti el.

A gyulai rendezvényt követően országos útjára indul az akció: hetente új helyszínen, az ország számos városát bejárva jelenik meg a szövőszék, végül május utolsó szerdáján, a fővárosi SM világnapi rendezvényen zárul a szövés.

A „szövési” programban a következő megyei SM egyesületek vesznek részt:
•    Békés Megyei SM Emberek Közhasznú Szervezete
•    Győr-Moson-Sopron megyei SMesély Egyesület
•    Esztergom és Vonzáskörzete SM Klub
•    Bács-Kiskun Megyei Smaragd SM Egyesület
•    Hajdú-Bihar Megyei SM Egyesület
•    Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei SM Egyesület
•    Észak-Magyarországi SM Egyesület
•    SMile Dél-pesti SM Betegek Közhasznú Egyesülete

A szimbolikus szövés által az ország különböző területein működő SM szervezetek tagjainak, a tagok hozzátartozóinak közös cselekvésre ösztönzése, a szervezetek belső kohéziójának erősítése, érdekérvényesítő képességének fokozása is megvalósulhat.

Az akcióhoz az interneten is lehet csatlakozni: a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány honlapján működtetett virtuális szövőszéken bárki szőhet néhány sort, kiválasztva a számára tetsző színű alapanyagot. Mindez szimbolizálja: a világ színes, s előrébb juthatunk, ha összefogunk. A "vetélő hajítás számláló" jegyzi, hogy hányan látogatták meg a szövőszéket, illetve összesen hány sor készült.
A virtuális szövőszék ide kattintva érhető el.